markoma ab

material

 

Bomull


Bomull är ett naturmaterial, en träfiber som är vårt vanligaste basmaterial i strumpor. Bomull är ett material som har en god slitstyrka. Materialet har låg förmåga att isolera värme. Detta gör att bomullsmaterial känns svalt i värme. Bomull är ett tvättåligt material med låg elasticitet, vilket innebär att det inte tappar formen så lätt. Våra strumpor som är tillverkade i bomull klarar 60 graders maskintvätt.

 

Bambu


Bambu är ett naturmaterial, en växtfiber som tillhör släktet gräs. Bambu är ett mjukt material som reglerar och jämnar ut temperaturen. Det känns varmt mot huden under kalla vinterdagar och svalt under varma sommardagar. Materialet kan ta upp mycket fukt. Detta gör att materialet är bra för att läka sår, eksem och hudsprickor på fötter och ben. Bambun kan stickas tunt men vikten är högre än på bomullsstrumpor eller ullstrumpor. Bambu växer naturligt och odlas utan besprutning eller konstbevattning på stora delar av jorden, därför anses bambun vara ett ekologiskt hållbart material för framtida produktion.

 

Ull


Ull är ett naturmaterial som också är vårt äldsta textilmaterial. Ull är hår som klipps eller kammas från djur och därefter spinns eller tovas till tråd. Vanligtvis kommer ull från tamfår. Ull har stor förmåga att isolera värme och transportera bort väta från huden. Materialet klarar upp till 30 procents fuktighet och känns ändå varm och torr mot huden. Många människor använder ull, eller ylle som materialet även kallas, under vintertid för dess värmande funktion. Ull är ett material som är dragsvagt, det vill säga att slitstyrkan är sämre än till exempel bomull och materialet tappar lättare formen. Däremot är ullens värmande egenskaper oslagbara och dina fötter hålls mjuka och fina när du använder ullstrumpor. Ull tål inte höga tvättemperaturer.

Våra ullstrumpor kan tvättas i 40 graders maskintvätt. Däremot behöver inte ullmaterial tvättas lika ofta som andra material eftersom ullen inte så lätt tar upp smuts i fibern. Det brukar räcka med att vädra strumporna och tvätta någon gång då och då. Detta är också bra ur miljösynpunkt. 

 

Fårull och lammull


Fårull är den vanligaste ullsorten. Fårullen är en ullsort med ganska grov fiber. Grövre ullstrumpor som till exempel raggsockar tillverkas vanligtvis i fårull. Ofta upplevs fårullen som lite stickig och lite hård, eller att den kliar, speciellt om man blir varm om fötterna. Ett bra exempel på detta är gammaldags raggsockar. Lammull kallas den första klippningen av lammen och denna ull är mjukare än fårullen. Detta material är inte så slitstarkt och klarar inte höga tvättemperaturer. Däremot är de värmeisolerande egenskaperna hos får-och lammull mycket god. 

 

Kashmirull


Denna ull kommer från kashmirgeten som lever i kalla klimat på hög höjd. Kashmirullen räknas som en av de finaste ullsorterna. Ullen är lätt och väldigt mjuk. Ullfibern är krusig varför materialet har en mycket bra värmeisolerande egenskap även i tunna material. Denna ullsort är helt klifri och underbart mjuk mot huden.

 

Merinoull


Merinoullen kommer från merinofåret som främst lever i Nya Zeeland och Australien. Merinoullen är mjuk och helt klifri även om man blir varm. Materialet är antiseptiskt, vilket innebär att det är ett material som inte lätt tar upp smuts och reducerar därför dålig lukt. Detta gör att man gärna tillverkar hudnära kläder som underställ och underkläder i merinoull. Merinoullstrumpor håller fötterna mjuka och fina och motverkar förhårdnader och läker lättare sår på fötterna. Detta material kan man använda året runt eftersom det jämnar ut kroppstemperaturen och leder bort överskottsvärme från huden. 

 

Polyamid, nylon och elastan

Polyamid är en syntetfiber som tillverkas av oljeprodukter. Syntetfiber är starka och/eller elastiska vilket bland annat innebär att slitstyrkan ökar markant. Polyamid eller nylon används i strumptillverkningen för att öva slitstyrkan på materialet men också för att strumpan ska hålla formen. Eftersom syntetfiber har dålig uppsugningsförmåga kan fötterna kännas blöta då man använder en strumpa med för hög andel syntetfiber.
I våra bomullsstrumpor används oftast en blandning av 70 procent bomull, 28 procent polyamid och 2 procent elastan. Detta är en blandning som till största del består av bomull, som känns skön mot foten, men med en del polyamid som övar slitstyrkan och håller formen på strumpan, och en liten del elastan som är den elastiska tråden i strumpan och ger strumpa sin stretch. En stor fördel med syntetfibrer är att dessa går att färga i starka klara färger och nyonfärger. 

 

Acryl

Acryl är också en syntetfiber. Acryl är det konstgjorda material som mest påminner om ull. Det är ett material som är elastiskt och därför blandar man det ofta med ullen för att få ett mer elastiskt och vädertåligt material. Däremot transporterar inte acryl bort fukt i samma utsträckning som ull. Materialet är ganska svagt varför slitstyrkan inte är så hög. Acrylgarnerna tål solljus mycket bra och bleks inte så lätt.

Varmt välkommen
att kontakta oss!

Vill du veta mer om våra olika produkter, eller är intresserad av att bli återförsäljare, kan du kontakta oss via telefon eller mejl. 

Telefon: 033-411128 (mån-fre 8-16)
E-post: info@markoma.se

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec accumsan, tellus posuere sodales rhoncus, nulla nulla dignissim leo, ac consectetur elit mauris quis leo.